Starostlivosť o rúrnatce - Tubeworms, I. časť

Starostlivosť o rúrnatce (Tubeworms) v akváriu.

Útesové akváriá bez koralov by nepochybne nemali to obrovské čaro. Ale niekedy sú to práve tie zvláštne nekoralové bezstavovce, ktoré skutočne upútajú pozornosť a robia display jedinečným. To určite platí aj v prípade morských červov. Pohľad na rúrkového červa alebo kolóniu rúrnatcov je jednoducho úchvatný. Spôsob, akým sa farebná koruna rýchlo stiahne do trubice, ľahko ohúri každého akvaristu.

Nehovoríme tu samozrejme o malých červoch a parazitoch (háďatká, planárie atď.). Máme na mysli pravé červy (Phylum Annelida). 

Pretože tzv. "korunka" na filtrovanie potravy mnohých morských červov - rúrnatcov žijúcich v trubiciach je krásne sfarbená, sú tieto živočíchy v akvaristike vysoko cenené a vyhľadávané. Môžeme ich rozdeliť do dvoch skupín podľa materiálu z akého je rúrka zložená, a to na tvrdé a mäkké, s rozdielnymi nárokmi na kŕmenie a kvalitu vody.

Starostlivosť o rúrnatce s mäkkou rúrkou.

Rúrnatce sú morské filtrátori s vejárovitými korunami. Sú vynikajúcim doplnkom takmer každej útesovej nádrže a nevyžadujú žiadnu špeciálnu starostlivosť. Celkovo sa červy z mäkkými rúrkami ľahšie udržiavajú dlhý čas. Mnoho populárnych mäkkých rúrkových červov patrí do čeľade Sabellidae. Tieto červy, známe ako perové prachovky, majú veľké perovité koruny a hlienovitú trubicu podobnú papieru. Táto skupina zahŕňa niektoré z najväčších aj najmenších druhov rúrkových červov. Mnohé z menších druhov sú koloniálne (napr. Bispira spp.). Niektoré (ale určite nie všetky) z koloniálnych typov sú dosť odolné a môžu sa objaviť v akváriách po zavedení živej skaly.  Niektoré z väčších sabellidov (napríklad Sabellastarte magnifica z Karibiku a Sabellastarte spectabilis z Indo-Pacifiku) sú celkom veľkolepé.
 
Sabellastarte sp. YELLOW
Sabellastarte sp. Yellow z ponuky Aquareef.sk
 
Taxonómia a presné druhové zaradenie je v prípade rúrnatcov nejasná. V akvaristike sa pre identifikáciu a ich vzájomné rozlíšenie používajú názvy zohľadňujúce farbu a tvar korunky. Väčšinou sa jedná pravdepodobne o druhy Sabellastarte spectabilis, Sabellastarte magnifica, Sabellastarte sanctijosephi, Sabellastarte indica a Bispira guinensis.

Trubice mäkkých rúrnatcov dorastajú do dĺžky približne 8 - 20 cm a hrúbky cca. 1 - 1,5 cm. V prípade nebezpečenstva alebo kontaktu sa rúrnatec stiahne do svojej schránky a koruna chápadiel zmizne.

V prírode sa rúrnatce vyskytujú prevažne v štrbinách vedľa tvrdých koralov.

Všeobecne doporučený objem akvária je už od 30 - 50 litrov. Znamená to, že sú vhodnými živočíchmi aj pre nano akváriá.

Niektoré menšie sabellidné rúrnatce sa v akváriu jednoducho objavia, zdanlivo odnikiaľ, a nevyžadujú žiadnu špeciálnu starostlivosť. Tieto preferujú oblasti s nižším prietokom vody, kde majú častice organické hmoty tendenciu usadzovať sa. Keďže v podstate jedia odpad – detritus – normálne nevyžadujú extra/doplnkové kŕmenie, aby prežili. V skutočnosti sa správajú ako prirodzené mechanické filtre.

Na druhej strane, väčšie sabellidy zvyčajne vyžadujú o niečo viac krmiva. Oceňujú o niečo väčší pohyb vody a kvalitnejšie potraviny. V dobre kŕmených systémoch môžu byť ich stravovacie potreby uspokojované suspendovanými časticami spojenými s krmivami pre ryby a koralmi. Aby sa zaručilo, že dostávajú primeraný druh/množstvo potravy, doporučujeme cielené kŕmenie pipetou niektorým z vysokokvalitných krmív pre koraly a bezstavovce.

Aklimatizácia:
Ako všetky bezstavovce, tak aj rúrnatce vždy pomaly zvyknite na vodu v akváriu a premiestnite do Vášho akvária pod vodu, aby sa do trubice nedostal vzduch.
 
Upozornenie:
Neodporúčame robiť žiadne druhy ošetrenia v koralových dipoch proti škodcom. Ponor v roztoku proti škodcom, bežne používaným na prevenciu proti parazitom u koralov, môže perového červa - rúrnatca vážne poškodiť, alebo zabiť.
 
Manipulácia:
Rúrkový červ by sa nemal vyberať z vody, ale rozbaliť alebo premiestniť pod vodu. Ak by sa do trubice predsa len dostal vzduch, musíte trubicu držať trubicou nahor a trochu ňou pohybovať dopredu a dozadu, aby vzduch mohol uniknúť.
 
Umiestnenie v akváriu:
Rúrnatce s mäkkým hlienovitým kožovitým obalom obalom vyžadujú len nízke až stredné prúdenie vody a pomerne málo svetla. Je predurčený pre umiestnenie v oblasti dna, prípadne na vyplnenie štrbín medzi kameňmi. Vložte rúrnatca opatrne medzi kamene, aby sa rúrkový červ mohol pripevniť k podkladu. Prípadne ho môžete umiestniť na dno a prisypať vrstvou piesku.
 
Kŕmenie:
Všetky tieto druhy majú veľmi podobné požiadavky a dajú sa dobre chovať s trochou prachového krmiva. S dostatkom potravy (najjemnejšie prachové krmivo pre koraly, planktón) sa ľahko udržiava a má dlhú životnosť. Môžu sa živiť aj iným organickým materiálom vyskytujúcim sa v nádrži. Rúrkové červy filtrujú potravu z vody pomocou svojich koruniek. Najlepšie je nedržať rúrnatce s príliš veľkým množstvom rýb atď., inak bude rušený pri kŕmení. Rúrnatce sa dajú považovať za veľmi nenáročné a vytrvalé. V niektorých nádržiach dlhodobo prosperujú aj pri občasnom kŕmení, alebo pri úplnej absencii prikrmovania.
 

Zvláštnosti:

1. Pri manipulácii s rúrnatcom sa môže jeho trubica (kožovito-hlienovitý obal) poškodiť, najmä pri neopatrnom oddelovaní od podkladu. Toto poškodenie si rúrnaatec rýchlo zreformuje.

2. Ak rúrnetec zhodí svoju perovitú korunku, nezľaknite sa. To sa môže stať, ak sa zviera cíti ohrozené alebo ak je korunka poškodená. Koruna potom pomerne rýchlo dorastie.

3. Pri neopatrnej manipulácii, najmä pri silnejšom mechanickom tlaku na rúrku, môže rúrnatec opustiť svoju schránku. V tom prípade sa ho v žiadnom prípade nesnažte natlačiť naspäť. Na 99,9 percent sa Vám to nepodarí a hrozí iba ďaľšie následné poškodenie rúrnatca. V takom prípade nechajte telo rúrnatca voľne v akváriu na bezpečnom mieste vo veľmi jemnom prúde. AJ takomto prípade si rúrnatec dokáže vytvoriť novú schránku a korunku. Bude však vzľadom na enormnú spotrebu energie pri regenerácii podstatne menší, ako pôvodne.

 

sabellastarte sp. SPIRALE purple
Nádherý rúrnatec z našej ponuky: Sabellastarte sp. SPIRALE.