Starostlivosť o rúrnatce - Tubeworms, II. časť

Starostlivosť o rúrnatce s tvrdou rúrkou.

Jednoznačne medzi najobľúbenejšie, najžiadanejšie, ale aj najnáročnejšie rúrnatce s tvrdou, vápenitou schránkou patria druhy Protula bispiralis, a Spirobranchus sp.

Protula bispiralis (Koko worms):

tvorí skalopevnú vápenatú trubicu, ktorá môže dosiahnuť dĺžku aj viac ako 60-100 cm. Z vrcholu vystupuje pár kuželovitých koruniek.

koko3

Druh Protula bispiralis má špirálovito tvarovaný dvojitý "chochol" (dve špirály), sfarbený do krvavočervenej, alebo ružovej farby. Svoje kŕmne koruny používajú na chytanie mikroplanktónu. V Protula bispiralis nie je operculum (oklúzia puzdra). Priemer vejárov často dosahuje 5 až 6,5 cm. Vápencová trubica má priemer až 10 mm. Identifikačné kritériá u tohto druhu sú jednoduché. Je takmer nemožné zameniť si tohoto nádherného rúrnatca s iným druhom, pretože je to jediný druh dorastajúci do značnej veľkosti s dvojitým vejárom. Úplne kalcifikovaná pošva (rúrka) je biela a pevná, hlboko zapuzdrená v substráte.
 
Aklimatizácia:
Ako všetky bezstavovce, tak aj rúrnatce vždy pomaly zvyknite na vodu v akváriu a premiestnite do Vášho akvária pod vodu, aby sa do trubice nedostal vzduch.
 
Upozornenie:
Neodporúčame robiť žiadne druhy ošetrenia v koralových dipoch proti škodcom. Ponor v roztoku proti škodcom, bežne používaným na prevenciu proti parazitom u koralov, môže perového červa - rúrnatca vážne poškodiť, alebo zabiť.
 
Manipulácia:
Rúrkový červ by sa nemal vyberať z vody, ale rozbaliť alebo premiestniť pod vodu. Ak by sa do trubice predsa len dostal vzduch, musíte trubicu držať trubicou nahor a trochu ňou pohybovať dopredu a dozadu, aby vzduch mohol uniknúť.
 
Výskyt v prírode:
Biotop Protula bispiralis začína v hĺbke asi 5-25 m (nikdy však nie je pod priamim slnkom!) medzi koralmi a inými organizmami.
Tieto zvieratá rastú pod balvanmi alebo štrbinami a často ich vidno na zvislých skalných stenách.
Oblasť prirodzeného výskytu je pravdepodobne obmedzená na západnú zónu Indického oceánu a centrálny Pacifik.
 
Umiestnenie v akváriu:
Hoci akvaristi často radi umiestňujú tieto zvieratá tak, aby vyčnievali nahor do otvoreného vodného stĺpca, Protula bispiralis v skutočnosti uprednostňujú tajomnejšie prostredia, ako sú strechy jaskýň alebo tienisté steny útesov. Mal by mať zabezpečený mierny, až stredne silný prietok a dobrý prísun planktónu.
 
koko2 
 
Chov v akváriu:
V literatúre je chov protula bispiralis označovaný ako ťažký, a vhodný len pre skúsených chovateľov. Naše skúsenosti však ukazujú, že pri dodržaní základných parametrov vody a aspoň občasnom prikrmovaní je jeho dlhodobý chov vcelku bezproblémový. Po aklimatizácii v akváriu vykazuje vynikajúce dlhodobé prežitie. Pri dobrých hodnotách vody tieto zvieratá rastú pomerne rýchlo, čo je dobre vidieť na čerstvých prírastkoch tvrdej vápnikovej rúrky.
 
Tento rúrnatec je vhodný aj do menšíeho rifového akvária povedzme s objemom okolo 50 litrov, no kvôli menším výkyvom parametrov vody a stabilnejším podmienkam z dlhodobého hľadiska sa odporúča akvárium s objemom od 150 litrov.
 
Vo všeobecnosti by som potreby tohoto rúrnatca prirovnal k nárokom koralov LPS a nenáročejších SPS koralov.
 
Kŕmenie:
Protula bispiralis sa živí mikroplanktónovými organizmami. V útesovom akváriu by mala byť potrava podávaná rybámkoralom dostatočná bez toho, aby bolo potrebné poskytovať špecifické krmivo pre tohoto nádherného rúrnatca. V dobre kŕmených systémoch môžu byť ich stravovacie potreby uspokojované suspendovanými časticami s krmív podávaných rybám a koralom.
Myslím si, že naopak v akváriách s extrémne nízkymi živinami a extra mechanicky čistou vodou tento živočích veľa energie pre svoj rast nenájde. Ak prevádzkujete systém s ultra nízkymi živinami, systém Zeovit, alebo podobne fungujúce systémy založené za redukcii zooxanthel, v tom prípade považujem cielené prikrmovanie jemným prachovým, alebo tekutým krmivom za vysoko prospešné.
 
Rozmnožovanie:
Rozmnožovanie v akvarijných podmienkach nebolo podľa dostupných údajov zaznamenané.
 
Zvláštnosti:
Rovnako ako všetky druhy rúrnatcov, aj Protula bispiralis môže odhodiť svoje chápadlá, napríklad pri strese . Za priaznivých podmienok sa tieto neskôr zregenerujú. Dajte si pozor aj pri výbere rýb, ktoré by mohli jesť červy!
 
 
Spirobranchus sp. (Chrismas worms):
 
Mnoho akvaristov sníva o úspešnom udržiavaní zdravej kolónie červov vianočných stromčekov ( Spirobranchus spp.). Tieto zvláštne mnohoštetinavce sa silne spájajú s koralmi SPS (zvyčajne Porites spp.). Na prvý pohľad to vyzerá, že rúrnatce Spirobranchus sa zavŕtavajú do kostry koralov, no v skutočnosti sa usadia na koraloch ako larvy a ich tvrdá trubica je nepretržite obrastená koralom. Ich názov Christmas worms pochádza z ostro kužeľovitého tvaru koruny podobného vianočnému stromčeku, a možno aj z jasného a pestrého sfarbenia.

christmas1

Dlhodobo udržať nažive rúrnatce rodu Spirobranchus (Christmas worms) určite nie je jednoduchšie ako ich príbuzných Protula bispiralis, aj keď v správnom prostredí akvária je to možné. Bohužiaľ, stále existuje veľa nezhôd v tom, čo presne jedia. Niektoré zdroje uvádzajú, že tieto rúrnatce zachytávajú/konzumujú menší zooplanktón, iné zdroje uvádzajú ako hlavný zdroj výzivy tohoto zvierťa fytoplanktón. Zdá sa, že jedia aspoň nejaké častice organickej hmoty... Najlepšie výsledky s najväčšou pravdepodobnosťou prinesie vyvážená zmes rôznych druhov fytoplanktónu.

Kolóniu s rúrnatcami Spirobranchus je najlepšie umiestniť do oblasti s veľmi silným prúdom vody a silným osvetlením. Z dlhodobého hľadiska je chov Spirobranchus vhodný v akváriu koncipovanom ako dominantná nádrž SPS.

christmas6

V našom obchode AQUAREEF.sk sú Spirobranchus ponúkané sporadicky, viac-menej na objednávku.